Skapa genvägar i Windows

Skapa genväg WindowsAtt navigera i krångliga IT-system och filstrukturer är ofta en del av vår vardag, framför allt om det inte är vi själva som skapat strukturen, eller om vi inte varit tillräckligt organiserade när vi började. Men även om strukturen är bra, och det är lätt att hitta det man söker, så kan det man söker vara gömt bakom en lång sökväg. Detta kan vara frustrerande, framförallt om man använder filen eller katalogen ofta.

Fortfarande arbetar dom flesta i en Windows-baserad IT-miljö, även om det finns undantag, så därför riktar sig detta inlägg främst till er. Arbetar ni med Mac OS X finns det antagligen liknande sätt, men mina kunskaper i det operativsystemet är mycket bristfälliga. Använder ni er av GNU/Linux bör ni kunna detta redan, eller ta kontakt via sociala medier för en genomgång.

Det smidigaste sättet att skapa en genväg är att högerklicka på den mapp eller fil man vill använda och skicka till skrivbordet.

Högerklicka på filen > Skicka till > Skrivbord (skapa genväg)

Ett annat bra sätt, framför allt om man har webbaserade IT-system, eller tillfälliga webblänkar, är att högerklicka på skrivbordet, välja nytt och genväg. Och sedan gå igenom den wizard med dialogrutor som kommer upp. Då kan man dels ange lokal sökväg till ett program, eller ange en url som https://www.google.se.

Ovanstående är ett bra sätt om flera personer, utan personliga konton, skall genomföra någon form av webbaserad undersökning och länken ligger undangömd i webbläsaren eller i ett gammalt mejl. Skapa tillfälligt en genväg på skrivbordet, namnge den ”Undersökning 2016” och säg till alla medarbetare att det finns en länk på skrivbordet. Mycket smidigare för alla inblandade.

Dela

Lämna en kommentar