Därför är 5S viktigt på din arbetsplats

5s verktyg kaizen foam
Foto: Tasma3197 / CC BY-SA 3.0

Alla som hört talas om Lean eller Toyota Production System känner till begreppet 5S, en metod för att skapa ordning och hålla reda på arbetsplatsen, och givetvis även i hemmet. Vikten av att hålla rent och snyggt på en arbetsplats och att verktyg vi använder skall ha en uppmärkt plats.

Men vad är 5S?

Ett exempel är den besticklåda vi så väl känner igen från köket. Vardagsbesticken ligger i den översta lådan och är uppdelade på knivar, gafflar, matskedar och teskedar. Men om vi öppnar en av dom övriga kökslådorna kan det ibland hitta både saxar, knivar, osthyvlar och mycket annat nedslängt i en och samma låda utan avskiljare.

Tyvärr har arbetet med 5S halkat efter på min arbetsplats, och tyvärr har man aldrig standardiserat eller följt upp arbetet på enskilda platser. Som exempel kan jag berätta att vi på en arbetsstation hade flera små plastlådor som hängde på en ställning vid väggen. Det var ofta svårt att hitta det vi behövde, det låg fullt med påsar och Gud vet vad i lådorna. När en kollega började sortera lådorna kunde hon hitta över 50 stycken små flaskor med färgpigment, både tomma och halvfulla. Av den stora mängden blev det fyra stycken fulla flaskor kvar. Hon lyckades också frigöra två stycken plastlådor. Om vi i framtiden ersätter några av lådorna med en verktygstavla där allt är uppmärkt så kommer man få en bättre överblick, både om något fattas, eller är trasigt.

I Sverige finns det inte en standardiserad översättning av Seiri, Seiton, Seiso, Seiketsu och Shitsuke, utan ett par olika varianter. Jag kommer att lära er en av alla översättningar. Viktigt att tänka på att 5S, precis som att arbeta Lean, inte är ett projekt som avslutas, utan ett ständigt pågående arbete.

Sortera

 • Släng alla överflödiga påsar, papper och annat skräp som tar plats och stör
 • Ta bort alla verktyg och material som inte används. Sätt en röd lapp.
 • Avgränsa en ”röd yta” där onödigt verktyg och material förvaras under en kortare tid

Strukturera

 • Skapa struktur. Placera nödvändigt material och verktyg för enklare åtkomst
 • Märk upp alla ytor, plastlådor och tavlor med ”Hammare”, ”Hålslag” osv.
 • Skapa ett arbetsflöde med målet först-in-först-ut

Städa

 • Utför en första grundlig rengöring av arbetsplatsen
 • Städa regelbundet för en ren och säker arbetsplats

Standardisera

 • Skapa en standard för städning och struktur
 • Var sak på sin plats
 • Varje process har en standard

Se efter

 • Regelbundna revisioner
 • Följa standard, upplärning och disciplin

På en tidigare arbetsplats fanns det personer som märkte upp linjaler, knivar och hålslag med märktejp. Den enda anledningen till att du skall märka upp verktyg och utrustning är för att det är dina, eventuellt hur man använder dom.  Om hålslaget står på borden skall du märka upp platsen, både med tejp och namn. Inte hålslaget i sig.

Tips: På Prevent.se kan ni hitta mer information om 5S, och både checklistor och styrdokument.

Arbetar ni med 5S på er arbetsplats, har du märkt av några tokigheter som det jag skrev i föregående stycke, eller tycker ni att det finns något viktigt jag utelämnat i detta blogginlägg? Skriv en kommentar. Dela gärna på sociala medier och ta kontakt med mig på Twitter @Jobbasmartare.

Dela

1 svar på ”Därför är 5S viktigt på din arbetsplats”

Lämna en kommentar