FIFO – First In First Out

Fifo flöde pallställ
Foto: GiaBao16 / CC BY-SA 3.0

På min arbetsplats försöker jag förklara fördelarna med att implementera FIFO i lagerhanteringen. På svenska översätts First in first out till först in först ut. Det finns flera fördelar med ett sådant system. Tar vi ditt skafferi och kylskåp som exempel kan vi ställa den förpackning med längst bäst före-datum längst bak. Då vet vi att mjölken kommer att ta slut innan utgångsdatum eftersom den produkt, i detta fall mjölken, med kortast tid alltid står längst fram.

Förutom att säkerställa att vi förbrukar och producerar saker i rätt ordning är det ett utmärkt sätt att upptäcka eventuella kvalitetsproblem. På min arbetsplats är kvalitet och spårbarhet otroligt viktigt. Mitt förslag är därför att man tar dom lagerhållna produkterna i rätt ordning. Då vet man att spårbarheten både för eventuell bearbetning och eventuella problem enklare kan upptäckas tidigt. Precis som med ett enstycksflöde i en produktionslina. Argumentet emot mitt förslag är att mina kollegor kommer att gå på rutin, istället för att kontrollera att artikel och spårbarhetsnummer stämmer överens med ordern. Ett skitkasst motargument på ren svenska.

Istället för att bråka kan jag ta upp mitt förslag vid en eventuell avvikelse. Antingen på grund av kvalitetsproblem, eller felaktig hantering av komponenter. Givetvis hoppas jag att mina kollegor har koll på hanteringen, och att eventuella kvalitetsproblem upptäcks vid mottagning, eventuell bearbetning, eller i ett så tidigt stadium som möjligt.

På min tidigare arbetsplats inom fordonsindustrin var FIFO-rack med vinklade rullister på vagnar och i pallställ en självklarhet. Materialet kommer fram med hjälp av gravitationskraften. Materialhanteraren från logistikavdelningen fyllde på plastbackar och kartonger bakifrån och montörerna plockade materialet framme vid monteringsbandet. När plastbacken var tom la montören den på en annan nivå i materialstället som en kanban-signal till materialhanteraren att lagerplatsen behövde påfyllning.

FIFO är alltså otroligt viktigt för att kunna säkerställa en hög kvalitet i produktion och på lagret. Har du erfarenhet av detta, eller har synpunkter eller kanske vill börja använda dig av ett bra system för lagerhanteringen? Skriv en kommentar i sociala medier eller här nedanför.

Dela

1 svar på ”FIFO – First In First Out”

Lämna en kommentar