Är ingenjörsstudier på Chalmers nödvändigt år 2016?

Svensk skola
Foto: Eric Seb. Gustafsson / CC BY-SA

Löpande fortbildning är idag en förutsättning för att klara av konkurrensen, detta gäller inte minst för dom som är, eller är i startgroparna för att bli, egenföretagare. Det bästa är givetvis att ha en, eller två utbildningar inom området. Att både vara utbildad ingenjör och ekonom skadar inte, har man dessutom ett par års arbetserfarenhet är det ännu bättre.

Det är långt ifrån alla som har förutsättningar, varken tidsmässigt eller kunskapsmässigt, att gå en utbildning på högskola. Jag hade personligen troligtvis haft stor nytta och glädje av en utbildning till exempelvis civilingenjör, men saknar både kunskap och motivation för att matcha dom betygskrav som ställs. Ett alternativ är en utbildning på yrkeshögskola som kanske inte är lika omfattande, men troligtvis också den mycket givande.

Flera stora amerikanska universitet, däribland MIT och Harvard har valt att lägga ut delar av sina utbildningar fritt tillgängliga på nätet. Genom webbplatser som Edx och Coursera kan man delta i utbildningar, få möjlighet att göra inlämningsuppgifter och kvittera ut ett diplom på att man genomgått utbildningen. Den enda motsvarigheten i Sverige är Linnéuniversitetet som gjort hela, eller delar, av sina IT-utbildningar  tillgängliga online. Min förhoppning är att fler lärosäten i framtiden kommer att publicera sitt material fritt tillgängligt på nätet för den som är nyfiken.

Ett tredje alternativ är att ens nuvarande arbetsgivare investerar i kompetensutveckling av personal och beställer givande, men kostsamma, utbildningar som behövs för just den tjänsten. Nackdelen är att utbildningarna dels är dyra, men också kräver att man har en förstående och engagerad chef som ger en möjlighet till utveckling i sin nuvarande roll på arbetsplatsen, och kanske för en framtida tjänst.

Ytterligare en lösning är att hitta en bra kurs som tillhandahålls av någon entreprenör. Det har blivit mer vanligt idag, när det enkelt går att skapa högkvalitativ video, att bloggare och andra entreprenörer inom IT skapar egna kurser. Oftast handlar det om hur man använder WordPress, skapar en podcast och liknande innehåll. Jag tror att det under dom kommande åren blir en allt mer vanlig syn, och det finns än så länge fortfarande många nischer som man snabbt kan bli en auktoritet inom.

Genom sociala medier, traditionella internetforum och podcasts kan man också få mycket inspiration. Jag har under många år lyssnat på Smart Passive Income där Pat Flynn intervjuat flera framgångsrika företagare och entreprenörer, bland andra Dane Maxwell. Nu har jag precis börjat lyssna ikapp både Logistikpodden och Ehandelspodden. Fördelen med Youtube är att man dels kan se många konferenser och seminarium i efterhand, men också kan få en inblick i hur andra företag arbetar, både eventuella leverantörer, kunder och konkurrenter. Att både synas och höras på sociala medier tror jag kommer att bli en viktigare del för företag både för att nätverka, bygga nya relationer men också för att snabbt kunna hantera eventuella kundtjänstfrågor.

Hur hanterar du kompetensutveckling, är du intresserad av att läsa en logistiker-utbildning eller produktionsutveckling, eller kanske är utbildad civilingenjör. Skriv gärna dina upplevelser i kommentarsfältet.

Dela

Lämna en kommentar