Hur många knegare får det plats i en buss?

Stadsbuss Västtrafik
Foto: Gunnar Creutz / CC BY-SA 3.0

Västtrafik är ett av många företag som ofta får kritik inom många områden, men framförallt för biljettsystemet som infördes för ett par år sedan vilket kräver in- och utcheckning mellan zoner, samt punktligheten för kollektivtrafiken.

Något som jag tycker är intressant är hur Västtrafik, i det här fallet företagets underentreprenörer, väljer att planera vilken typ av fordon dom skall använda för vissa linjer vid olika tider på dygnet. Rimligtvis använder sig företagen av någon form av data från biljettsystemet ombord, något som troligtvis ger en delvis förvriden bild på grund av andelen personer som reser med SMS-biljett och liknande. Men jag har flera gånger märkt att man uppenbarligen inte har koll på vilken storlek bussen bör vara.

För ett par år sedan genomfördes ett omfattande renoveringsarbete på perrongerna för pendeltågen i Göteborgsregionen, något som medförde att bussar ersatte vissa sträckor. Av någon anledning åkte jag hem vid lunchtid och valde att ta en av dom ordinarie linjebussarna istället för en av dom två långfärdsbussar Västtrafik hyrt in. Som vanligt satte jag mig långt bak i bussen, men när jag upptäckte att bussen i övrigt var tom gick jag fram till chauffören som berättade att han under hela förmiddagen kört tom, bortsett från ett par personer. Varken kostnads- eller miljöeffektivt. Bussen var en ordinarie linjebuss och gick därför inte samma sträcka som tåget, men troligtvis var inte heller dom två långfärdsbussarna fyllda vid den tiden på dygnet.

När jag för ett några år sedan arbetade på en av Sveriges största företag åkte jag med Västtrafiks industribussar till och från arbetsplatsen. Eftersom alla arbetare som åkte kollektivt ville komma hem så fort som möjligt trängde man sig in i första bästa buss, något som resulterade till att chauffören hade svårt att stänga dörrarna vid varje hållplats. Till saken hör att det kom en, oannonserad, ledbuss cirka 15 minuter senare som gick tom eftersom alla valde att ta den första bussen, vilken var av mindre modell. Uppenbarligen mättes inte antalet resenärer, varken genom biljettsystemet eller av människor anställda av Västtrafik.

För ett par dagar sedan skulle jag åka med en av alla spårvagnar som finns i Göteborg. Vagnen drog ut på tiden och kom ett par minuter försenad fram. Men spårvagnen liknade mest en sardinburk. Några meter bakom kom ytterligare en vagn, men eftersom alla valt den första spårvagnen var denna nästan helt tom, och dessutom hade den AC vilket behövdes i sommarhettan.

Igår valde jag att arbeta in lite tid till min tidbank och tog en senare buss hem, samma buss som alla andra brukar ta uppenbarligen. TIll saken hör att denna buss var mindre än den buss jag brukar åka och saknade bakdörr, men antalet resenärer var desto fler.

Nästa vecka åker jag sardinexpress utan AC när man väljer att dra ned tågtrafiken ett par veckor innan semestern, trots att det är rusningstid.

Vad har vi nu lärt oss av detta? Från Västtrafiks håll troligtvis ingenting. Men jag ser åtminstone en stor förbättringspotential i kapacitets- och resursanvändande inom kollektivtrafiken i Göteborgsregionen.

Dela

Lämna en kommentar